In februari valt de blauwe envelop weer op de mat, met daarin de aangiftebrief voor de inkomstenbelasting. Zowel ondernemers als particulieren kunnen bij ons terecht voor deskundige hulp bij het opstellen van de belastingaangifte.
Aangifteplicht
Iedereen die een aangiftebrief ontvangt, is ook verplicht om aangifte te doen. Ook als je geen brief ontvangen hebt, moet je misschien toch aangifte doen. Het is mogelijk dat je recht hebt op een teruggave, terwijl je geen aangiftebrief hebt ontvangen. Bijvoorbeeld als je aftrekposten hebt. Denk daarom altijd zelf na of je aangifte moet doen.
Box 3
Een in het oog springende wijziging is de verhoging van het heffingsvrije vermogen in box 3. Dit is per 1 januari 2021 verhoogd naar € 50.000 per persoon. Als je spaargeld en andere bezittingen in box 3 onder dit bedrag blijven, betaal je daar geen inkomstenbelasting over. Inzake de box 3 heffing, heeft de Hoge Raad op 24 december jongst leden uitspraak gedaan. De Hoge Raad heeft een streep gehaald door de vermogensmix. Het ministerie van Financiën is nu aan zet om rechtsherstel te bieden. We houden dit nauwlettend in de gaten.
Vooringevulde aangifte
De Belastingdienst heeft al veel gegevens ingevuld in de vooringevulde aangifte (VIA). Wij maken daar ook zoveel mogelijk gebruik van. We vullen deze gegevens aan met andere zaken die van belang zijn. Zeker als je situatie veranderd is ten opzichte van het vorige jaar, is het verstandig een deskundige ernaar te laten kijken. De gegevens uit de VIA zijn in die situaties onvolledig en bieden te weinig houvast om een juiste aangifte te kunnen doen. Voorbeelden van dit soort situaties zijn een echtscheiding, of juist een nieuwe partner en de aan- of verkoop van de eigen woning. Daarnaast is het van belang om te bekijken of er nog aftrekposten kunnen worden opgevoerd.
Hulp nodig?
Is jouw situatie veranderd en kun je hulp gebruiken? Of wil je gewoon geen omkijken naar de belastingaangifte hebben? Neem dan contact met ons op. We nemen deze zorg graag voor je uit handen.