Je denkt er vast niet graag over na: ooit komt het moment dat je afscheid moet nemen van je onderneming. Bijvoorbeeld omdat je toe bent aan een nieuwe uitdaging of omdat je na jarenlang hard werken een stapje terug wilt doen.
Het is van belang dat je, zelfs als je nog geen plannen hebt voor verkoop, goed op deze situatie bent voorbereid. Je wilt immers wat je jarenlang hebt opgebouwd ook in de toekomst succesvol is. Dat de continuïteit voor je medewerkers en relaties gewaarborgd is en dat je jouw onderneming tegen een goede prijs kunt verkopen. In dit artikel behandelen we een aantal tips, zodat je klaar bent voor de verkoop van je onderneming.
Zorg voor optimale juridische en fiscale structuur van je onderneming
Zowel je ondernemingsvorm als de structuur van je onderneming spelen een belangrijke rol bij de overdracht. Zo is het bij een bv raadzaam om de aandelen van de onderneming niet in privé te houden, maar in een holdingvennootschap. Bij overdracht van de onderneming hoef je zo niet direct belasting over de verkoopwinst te betalen. Daarnaast is het verstandig te kijken of je onroerend goed, oudedagsvoorzieningen en de feitelijke ondernemingsactiviteiten op een logische wijze in de diverse vennootschappen hebt opgenomen. Het kan immers dat je de feitelijke onderneming wel wilt verkopen, maar bijvoorbeeld het onroerend goed als belegging aan wilt houden.
Zorg dat de onderneming zo min mogelijk afhankelijk is van jouw betrokkenheid
Wanneer je jouw onderneming overdraagt, is het uiteraard ook de bedoeling om op termijn zelf afscheid te nemen van de onderneming. Dit betekent voor de koper dat hij ook zonder jouw betrokkenheid rendement moet kunnen maken: waarom zou hij immers betalen voor een onderneming die geen winstpotentie heeft? De waarde van je onderneming neemt toe als de activiteiten niet afhankelijk zijn van een enkele factor, zoals de werkzaamheden van jou als ondernemer. Wees je er dus van bewust dat de onderneming op termijn zonder jou verder moet en zorg dat de onderneming er klaar voor is. Draag tijdig kennis over en maak anderen verantwoordelijk voor belangrijke bedrijfsprocessen. Zo behoudt je onderneming zijn waarde!
Zorg dat sprake is van actuele en volledige informatievoorziening
Uiteraard is het voor je eigen ondernemersbeslissingen al van belang om over goede en zo actueel mogelijke informatie te beschikken. Wanneer dit niet het geval is, bestaat het risico dat je verkeerde beslissingen neemt. Bij de verkoop van je onderneming kan het betekenen dat je de waarde van je onderneming verkeerd inschat of dat je voorafgaand aan het verkooptraject kansen hebt laten liggen om de waarde van de onderneming te optimaliseren. Ook kopers vragen volledige en actuele informatie van je. Kopers krijgen een positiever beeld van de onderneming op het moment dat informatie al beschikbaar is, of snel kan worden verzorgd. Het geeft hun de indruk dat de organisatie op orde is en dat het niet waarschijnlijk is dat er grote verrassingen naar boven komen.
Zorg dat zakelijke transacties en verhoudingen schriftelijk zijn vastgelegd
Binnen een bv-structuur is het gebruikelijk dat transacties plaatsvinden tussen de diverse vennootschappen of tussen de vennootschap en de dga. Ook kan sprake zijn van onderlinge schuldverhoudingen. Dit is onlosmakelijk verbonden met een bv-structuur. Maar in de praktijk wordt de zakelijke onderbouwing van deze transacties nog wel eens uit het oog verloren. Van belang is om onderlinge transacties en verhoudingen met zakelijke overeenkomsten te formaliseren, zodat helder is welke afspraken gelden en wat hiervan de onderbouwing is. Periodiek dient ook beoordeeld te worden of de overeenkomsten en tarieven actueel zijn. Daarnaast moeten eventuele schuldverhoudingen binnen de groep eenvoudig oplosbaar zijn op het moment dat verkoop plaatsvindt. Een koper wil immers niet geconfronteerd worden met vorderingen die niet opeisbaar zijn of schulden die eigenlijk niet afbetaald kunnen worden.
Zorg voor een organisatie die voldoet aan de eisen van de huidige tijd
Een koper is op zoek naar een onderneming die past in het huidige tijdsbeeld of misschien zelfs vooroploopt. Een organisatie die achterloopt op het gebied van automatisering, ervaring en opleiding van personeel of de aanwezige bedrijfsmiddelen is minder aantrekkelijk voor een koper. Achterstanden op dit vlak betekenen immers dat de kwaliteit van de geleverde producten of diensten van de onderneming onder druk staan en bovendien dat er forse investeringen dienen plaats te vinden door de koper. Dit komt de waarde van de onderneming niet ten goede.
Zorg voor optimale financiële ratio’s
Een koper van je onderneming kijkt altijd naar de resultaten, kasstromen en balansverhoudingen van de onderneming. Uiteraard spelen externe factoren een rol in wat je hieraan kunt doen, maar een aantal zaken heb je zelf in de hand. Zorg voor opgeschoonde voorraad- en debiteurenposities, houd geen onnodige liquide middelen of andere bezittingen aan in je onderneming. Keer bijvoorbeeld dividend uit. Maak geen onnodige of onzakelijke kosten. Zorg dat de financiële ratio’s een positief beeld geven van de betalingsmogelijkheden van de onderneming op zowel de korte als de langere termijn. Ook kun je het moment van verkoop afstemmen op de financiële ratio’s van de onderneming: een onderneming die bestendige winsten presenteert kan bijvoorbeeld voor een koper interessanter zijn dan een onderneming die alleen in het meest recente jaar een mooi resultaat presenteert. Wanneer je streeft naar een optimale verkoopprijs, kan geduld dus soms een aanrader zijn.
Heb je naar aanleiding van deze tekst nog vragen over het verkoopklaar maken van je onderneming? Neem dan gerust contact met ons op. Onze professionals staan je graag te woord.